Hozzávalók 8 főre
- 50 dkg bio pinto bab
- 80 dkg füstölt csülök ( én a maradék húsvéti füstölt sonkából tettem bele)
- 3 fej hagyma
- 3-3 sárgarépa és petrezselyem
- 6 gerezd fokhagyma
- himalája só
- fekete bors
- babérlevél
- kömény
- csipetke (v. dörzstarhonya)
- rántáshoz (1ek liszt, 2 ek piros paprika)
Drótos cserépedényben az apróra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítottam. Aztán a babot, karikára vágott répát, petrezselymet, darabolt csülköt (egyben is lehet) és a fűszereket egyszerre beletettem a cserépedénybe. A bab nem volt beáztatva egyáltalán és a csülök sem. A csülök sózottságától függően kell sózni a levest. Az egészet az esti kemencés parti után betettem a kemencébe (lefedve). Reggel még kb. 100 fokos volt a kemence, amikor kivettem.
Ekkor rátettem a rántást és beletettem a csipetkét és visszatettem a kemencés bablevest a kemencébe. Délben amikor kivettem, már teljesen kész volt és még teljesen forró. Érdekesség, hogy egyetlen összetevője sem főtt szét és a ízek teljesen mások voltak mintha gázon, vagy bográcsban főztem volna.
Tejföllel tálaltam. Igazi sikert aratott.

Baleves cserépedényben
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: