Fitt leszel - fő az egészség

Bableves kemencében

Gondoltam kipróbálom, milyen lehet a pinto bab, bablevesben és kemencében főzve. Isteni lett és elkészítése sem nehéz, bár kell hozzá kemence és megfelelő cserépedény :). Szinte csak annyi dolgod van, hogy az összetevőket egyszerre betedd az edénybe.
Érdemes kb. 200 fokos kemencébe tenni a cserépedényt. Nálunk másnap reggel még 100 fokos volt a kemence, bent hagytam délig és kész volt avasárnapi ebéd. Na de lássuk részletesen is.

Hozzávalók 8 főre

  • 50 dkg bio pinto bab
  • 80 dkg füstölt csülök ( én a maradék húsvéti füstölt sonkából tettem bele)
  • 3 fej hagyma
  • 3-3 sárgarépa és petrezselyem
  • 6 gerezd fokhagyma
  • himalája só
  • fekete bors
  • babérlevél
  • kömény
  • csipetke (v. dörzstarhonya)
  • rántáshoz (1ek liszt, 2 ek piros paprika)

Drótos cserépedényben az apróra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítottam. Aztán a babot, karikára vágott répát, petrezselymet, darabolt csülköt (egyben is lehet) és a fűszereket egyszerre beletettem a cserépedénybe. A bab nem volt beáztatva egyáltalán és a csülök sem. A csülök sózottságától függően kell sózni a levest. Az egészet az esti kemencés parti után betettem a kemencébe (lefedve). Reggel még kb. 100 fokos volt a kemence, amikor kivettem. 

Ekkor rátettem a rántást és beletettem a csipetkét és visszatettem a kemencés bablevest a kemencébe. Délben amikor kivettem, már teljesen kész volt és még teljesen forró. Érdekesség, hogy egyetlen összetevője sem főtt szét és a ízek teljesen mások voltak mintha gázon, vagy bográcsban főztem volna.

Tejföllel tálaltam. Igazi sikert aratott.

Baleves cserépedényben

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!