Bableves kemencében

Gondoltam kipróbálom, milyen lehet a pinto bab, bablevesben és kemencében főzve. Isteni lett és elkészítése sem nehéz, bár kell hozzá kemence és megfelelő cserépedény :). Szinte csak annyi dolgod van, hogy az összetevőket egyszerre betedd az edénybe.
Érdemes kb. 200 fokos kemencébe tenni a cserépedényt. Nálunk másnap reggel még 100 fokos volt a kemence, bent hagytam délig és kész volt avasárnapi ebéd. Na de lássuk részletesen is.

Hozzávalók 8 főre

Drótos cserépedényben az apróra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítottam. Aztán a babot, karikára vágott répát, petrezselymet, darabolt csülköt (egyben is lehet) és a fűszereket egyszerre beletettem a cserépedénybe. A bab nem volt beáztatva egyáltalán és a csülök sem. A csülök sózottságától függően kell sózni a levest. Az egészet az esti kemencés parti után betettem a kemencébe (lefedve). Reggel még kb. 100 fokos volt a kemence, amikor kivettem. 

Ekkor rátettem a rántást és beletettem a csipetkét és visszatettem a kemencés bablevest a kemencébe. Délben amikor kivettem, már teljesen kész volt és még teljesen forró. Érdekesség, hogy egyetlen összetevője sem főtt szét és a ízek teljesen mások voltak mintha gázon, vagy bográcsban főztem volna.

Tejföllel tálaltam. Igazi sikert aratott.

Baleves cserépedényben

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »