A „szuperélelmiszer” fogalmát olyan ételek esetében használjuk, amelyeknek kivételesen magas az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk . Ezek az élelmiszerek általában műtrágyázás nélkül teremnek, rengeteg vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak és elmondható, hogy már pusztán a fogyasztásukkal is javul a szervezet teljesítő- és védekezőképessége. A chia mag is egyike az ilyen természetes eredetű szuperélelmiszereknek. A kis magok nemzetközi szinten is kiemelt forrásai az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak, valamint nagyon fontos forrásai a többszörösentelítetlen zsírsavaknak, fehérjéknek, élelmi rostnak, antioxidánsoknak és olyan ásványi anyagoknak, mint a kálium, akalcium, a vas vagy a magnézium.
A chia mag gyógyhatásai
Immunrendszer:
Nagyon fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat tartalmaz a chia mag. Az esszenciális zsírsavak bármilyen betegség esetén elengedhetetlenek. Az Omega 3 az immunrendszer működéséhez is szükséges.
Csökkenti a vércukorszintet:
A chia mag nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostokat, amelyek a magok beáztatása után zselészerű anyaggá alakulva lassítják a szénhidrátok cukorrá történő alakulását. A lassan lebomló magokból – eltérően a cukros üdítőitaloktól – a cukor és a szénhidrát nem egyszerre, hanem fokozatosan szabadul fel, ezért a vércukorszint az emésztés során nem emelkedik akkora mértékben, mint a gyorsan lebomló cukros, lisztes sütemények esetén. A chia magból elkészített ételekből az emésztés során az energia fokozatosan szabadul fel, ezért cukorbetegek számára is nagyon értékes tápanyag kiegészítő lehet, mivel sokkal kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hétköznapjainkban megszokott fehérliszt. Alacsony a glikémiás indexe, ezért csak lassan emeli a vércukorszintet
Javítja, segíti az emésztést
Emésztésjavító hatása van, teltségérzést okoz. 28%-kal több rostot tartalmaz, mint a lenmag, ezért az emésztés során természetes szűrőként viselkedve halad át a testen. A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, így lassabban emésztődik meg és az emésztése kevesebb energiát igényel, mint a nehéz, zsíros ételeké.
Csökkenti a koleszterinszintet
Emeli a hasznos koleszterin szintjét és közben csökkenti a rossz LDL koleszterin szintjét, valamint a triglicerid szintet.
Védi a szív, és érrendszert
A chia mag fogyasztása jó hatással van a vér cukor- és koleszterinszintjére, magnéziumtartalma jótékonyan hat az idegrendszer működésére, így a magok számos olyan kockázati tényezőre hatnak, melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért felelősek. Az omega zsírsavak jó hatással vannak a szív egészségére és a vérkeringésre.
Gátolja a látás romlását
Előnyösen befolyásolhatja a szem látóhártyáját, valamint az agy- és idegrendszer működését.
Gyulladáscsökkentő
A chia mag omega-3 és omega-6 zsírsavai miatt gyulladáscsökkentő hatásúak. Bőséges tápanyagtartalma hozzájárul a szervezet védekező képességének javításához és a gyulladásos területek mielőbbi regenerációjához.
A fogyókúrának elengedhetetlen része
A magvak nedvességgel érintkezve zselés állapotúvá válnak ezért fogyasztásuk hosszú időre teltségérzetet okoz. A chia mag csökkenti az éhségérzetet és emellett a szénhidrát tartalma rendkívül alacsony
Növeli a teljesítményt, energiát ad
A benne rejlő növényi fehérjének köszönhetően tökéletes táplálék kiegészítő. Mivel lassabban bomlik le a szervezetben, mint a megszokott táplálékaink, folyamatosan energiával látja el testünket és mivel kevesebb energiát igényel a megemésztése, a testünknek több ereje marad a mindannapok kihívásaira. A stresszes időszakokban nagy hasznát vehetjük magnéziumtartalmának, mivel a magnézium jelenléte nyugtató hatással van az idegrendszerünkre és meggátolja, hogy energiáinkat szorongásra vagy felesleges stresszelésre fordítsuk.
A sportolók számára tökéletes táplálék kiegészítő, mivel a versenyek és az edzések alatt folytonosan gondoskodik a tápanyagok utánpótlásáról, azok után pedig a regenerációt is képes nagyban meggyorsítani. 100 g chia magban 1650 kJ azaz 400 kalória energia található, emellett 20 g fehérje és 17 g szénhidrát. Nem tartalmaz ugyanakkor olyan zsírokat, amelyeket a szervezet csak óriási erőbefektetéssel lenne képes lebontani és nincs benne sem nátrium, sem semmilyen olyan anyag, amely a testből vizet vonna el az emésztés során. Rosttartalma ezeket a test számára egyébként mérgező anyagokat összegyűjti a bélrendszerből és ezzel segít abban, hogy semmi se hátráltasson, miközben a csúcsra törekszel a mindennapokban is. Mindez ideális táplálékká teszi a chiát mindenki számára, aki nehéz fizikai munkát végez, rendszeresen sport vagy csak szeretne egész nap ugyanazzal a lendülettel dolgozni, mint délelőtt.
Növeli a szellemi frissességet
Az Omega-3 zsírsavak serkentik az agy működését, javítják a kognitív funkciókat, a koncentrációt, hozzájárulnak a szellemi frissességhez. Az agy testünk legfalánkabb szerve, noha tömege a testünk mintegy 2%-át teszi ki, a bevitt energia 20%-át is képes egy napon elfogyasztani. Mivel a chia mag esetében fokozatosan lebomló tápanyagokról beszélünk, az agyunk hosszabb időn keresztül jut ugyanakkora tápanyagutánpótláshoz, így a szellemi kimerültség kialakulására jóval lassabban kerül sor, mint a hagyományos étkezést követő esetekben.
Kiváló csonterősítő és lassítja az öregedést
A chia mag kalcium, magnézium, foszfor és fehérje tartalma erősíti a csontozatot és a fogakat. Az antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, mind a test és mind pedig az agy esetében. A chia mag fogyasztása ennek köszönhetően csökkenti a krónikus degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és izom degeneráció tüneteit és lassítja a súlyosabb állapotok, így a mozgásképtelenség vagy az elbutulás kialakulását. A chia magban sütés vagy főzés hatására nem csökken az antioxidáns-tartalom, így ideális lehet akár a hagyományos ételek kiegészítőjeként is.
Elősegíti a nyugodt alvást
A chia mag tripofánt is tartalmaz, amely a mély alvásért felelős.
Hozzájárul a bőr és haj egészségéhez
Egyedülállóan magas Omega-3 és Omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően segít megőrizni a hajunk és bőrünk egészségét. A bőr ezen tápanyagok hatására képes lesz tovább megőrizni a rugalmasságát, a haj pedig fényesebbé és kevésbé töredezetté válik. A chia magban rejlő óriási mennyiségű tápanyag segít a kamaszkorral járó bőrelváltozások, így a mitesszerek és a pattanások hegmentes gyógyulásában és ezzel hozzájárul az egészséges és gyönyörű bőr kialakulásához.
Ajánlott napi fogyasztási mennyiség: 1-2 evőkanál (20-30g) (2 teáskanál körülbelül 5g) már 2 teáskanál fedezi a napi Omega 3 szükségletet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: