Javában tombol az eper szezon.
Minden zöldségesnél már rég kapható az eper, de a mi kertünkben még most ért be az első nagyobb adag, amiből lekvárt tudunk főzni.
Minden évben megcsinálom ezt a finomságot, de az idén chia maggal zselésítem, nem pedig minden adalék anyaggal dúsított fix-el.
Legelőször is sok vízzel átmosom a földi epret. Ha már nincsenek homokszemcsék a vízben, a csumáktól megtisztítom, illetve kivágom azokat a részeket amik már vagy túl értek, vagy sérültek.
A megtisztított epreket szabad kézzel összenyomkodom egy kicsit, így még hamarabb ereszt levet a főzés elkezdését követően.
Pár perc múlva fel is főtt: én 20-25 percig hagytam rotyogni, kevergettem közben. Ezt követően, mikor már picit sűrűbb lett, beleraktam a chia magot. A chia mag hő hatására nem veszít erejéből így nyugodtam belerakhatjuk. Így is főztem kb. 10 percig, majd krumplitörővel áttörtem. Maradtak benne nagyobb darabok, de attól még finomabb lesz.
A befejezést megelőzően raktam bele a cukrot, hogy ne hogy leragadjon. Kavargatás közben 5 percig össze főztem és kész. Levettem a gázról és az előre elkészített steril üvegekbe kanalaztam. Mivel nem tudom biztosan mikor fogjuk elfogyasztani, ezért szinte színig raktam az üvegeket, minél kevesebb levegő maradjon benne és mikor rácsavartam a kupakot, fejjel lefele fordítottam kb. 5 percre.
Addig előkészítettem a kosarat és a plédeket a száraz dunszthoz.
Ha jól bebugyoláltam az üvegeket, félrerakom a kosarat kb. 3 napra, míg így ebben az állapotban ki nem hűl.
Aztán el lehet rakni.
Recept:
- 1 kg földieper
- 3 evőkanál chia mag
- 3 evőkanál cukor, ami helyettesíthető édesítővel természetesen, de szerintem édes íz kell bele, különben nagyon savanyú marad.
A legjobb az egészben, hogy nagyon egyszerű és gyors.
Jó étvágyat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: